DALAHÄSTSAFARI MED BINGO

2 dagar – 1 natt

  • Världens största dalahäst, i Avesta.
  • Världens största dalahästsamling, Dalarnas museum, Falun. 
  • Egentillverkad häst. Låt kreativiteten flöda och skapa din egen dalahäst i valfritt utförande och i valfritt material. 
  • Dalahästtillverkningen, Nusnäs/Mora. 
  • Väggmålad dalahäst, Ludvika. 
  • Söt dalahäst. Flera konditorier och kaféer inspireras av dalahästarna i sina bakverk.
  • Lokalhäst. Den grå Rättvikshästen framför kommunhuset. Där vi även spenderar natten.
  • Dalahästminne. Besök någon av Dalarnas hemslöjds- eller museibutiker och kika efter ett personligt häst-minne.

Var och en får sin egen bingobricka där ni själva väljer om ni vill leta dalahästar eller ej.

Givetvis ligger det stort fokus på mat från restauranger med lokalodlad mat och flertalet små butiker möter er under resan.

DALAKULTUR PÅ TVÅ DAGAR

2 dagar – 1 natt

Under två dagar besöker ni idyllen Sundborn där ni guidas genom Carl Larsson-Gården. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp.

Från konst i Sundborn till världsarvet Falu Koppargruva. Guidad tur runt Stora Stöten – Guiden kliver på bussen och ni åker runt Stora Stöten, det stora hålet som bildades vid ett ras år 1687.  Natten spenderas i hjärtat av Dalarna – Rättvik. 

Dalahästtillverkningen i Nusnäs ger er historien bakom de världskända dalahästarna och en guidning genom tillverkningen.

Ni tar vägen om Leksand ner till Sahlins Struts i Borlänge, en vanlig gård med ovanliga djur. Där får ni njuta av en fantastisk strutslunch inkl dryck, kaffe och gårdens egengjorda sötsak samt gårdsvisning. Sedan rullar ni tillbaka hemåt. Ett gör ett stopp görs på vägen hem igen.

SILJAN RUNT

2 dagar – 1 natt

Den som inte åkt Siljan Runt har inte upplevt Dalarna! Den dramatiska och unika naturen har uppstått tack vare ett våldsamt meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan.

Tack vare denna händelse är det gynnsammare jordmån och mikroklimat just i Siljansbygden. Med bebyggelse följde kulturell utveckling. I Siljanstrakten finns allt det som nu betraktas som ursvenska traditioner, folkdräkter, hantverk, traditionella helgfiranden, fäbodsväsende.

Här finns många besöksmål. Zornmuseet, vikingafältet på Sollerön, dalahästarna i Nusnäs är bara några exempel.

Er erfarna dala-guide kommer ger er en resa att minnas. Givetvis kombineras resa med matupplevelser från lokala aktörer.

Ett tips är att ha med kylväska då flera besöksmål har små gårdsbutiker där ni kan shoppa diverse trevligheter.

I GUSTAV VASAS FOTSPÅR

3 dagar – 2 nätter

Det är 500 år sedan Gustav Vasa gjorde sin äventyrliga resa i Dalarna. Hans flykt genom Ornässtugans dass, talet till dalkarlarna i Mora och skidturen som sedermera kom att bli Vasaloppet är bara några exempel på händelser som blivit välkända historier. Under resan besöker ni flera av de platser som sägs Gustav Vasas har besökt.

Nätterna spenderar vi i Rättvik där vi också guidas till Gustav Vasas  minnesstenen vid Rättviks kyrka, en vacker kyrka med ett konstmuseeum och runt kyrkan finns 87 kyrkstallar, varav det äldsta är från 1400-talet.

1521 var Vasaloppet ett faktum, Gustav Vasa var framme. Ni får en guidning till Klockstapeln, Vasaloppsmuseet och Vasaloppsmålet.

Ni upplever såklart även dalahästtillverkningen och de fina butikera som finns i anslutning till tillverkningen.

Små gårdsbutiker, lokalt och närodlat, glöm inte kylväskan!

Denna websidan använder cookies. Genom att fortsätta accepterar du vår användning av cookies.