SMAKA PÅ DALARNA

1 dag

Följ med på en unik kulinarisk resa till tre guldkorn i Dalarna! Resan börjar hos Sahlins Struts. Lyssna till deras berättelse, få
en guidad tur och njut av förmiddagskaffe. Resan fortsätter vidare till Murboannas för lunch och ostprovning. Där får ni även höra historien om hur allt startade. Resan avslutas på Kulinariet. Här får ni höra deras historia, gå en guidad visning av bageriet och avsluta dagen med eftermiddagskaffe.

På samtliga ställen finns möjlighet att köpa med sig lokala produkter och delikatesser.

Glöm inte att ta med kylväskan!

DALAHÄSTSAFARI

1 dag

RÖD, söt, lokal eller världsrekordstor. Den röda dalahästen må vara en välkänd symbol för såväl Sverige som Dalarna, men häromkring kommer den i många olika varianter. Ge dig ut på jakt efter dalahästar i olika färger, former, storlekar och smaker på vårt dalahästsafari.

  • Världens största dalahäst
  • Världens största dalahästsamling
  • Väggmålad dalahäst 
  • Söt dalahäst
  • Dalahästminne 

Stort fokus ligger på mat från restauranger med lokalodlad mat och flertalet små butiker möter er under resan. Detta planerar vi tillsammans.

CARL LARSSON TUR

1 dag

Ni börjar i idyllen Sundborn där ni guidas genom Carl Larsson-Gården. Stugan blev Carls och Karins gemensamma konstprojekt där deras artistiska talanger fick utlopp.

I grosshandlarvillan, Villa Herdin där Carl Larsson ofta kom på besök äter vi lunch innan vi åker vidare till etsarstugan som fick det Bellmaninspirerade namnet Mutter på Tuppen och pryds av en vindflöjel med en gumma ovanpå en tupp. I denna stuga avled Carl Larsson den 22 januari 1919. Sedan 1940-talet är etsarstugan museum

Vi avslutar en fin dag med besök och fika på någon av Smaka på Dalarnas gårdar.

CARL LARSSON & KULINARIET

1 dag

Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Under den guidade turen i huset får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras bullriga liv. 

Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk i den vackra bygden Stora Skedvi.

Här kan du se när Skedvi Bröd gräddas för hand i vedeldade ugnar, handla delikatesser i saluhallen.

Njut av den unika miljön – se, smaka, shoppa, delta och upplev!

FALU GRUVA & SAHLINS STRUTS

1 dag

Följ med på en spännande tur mitt i världsarvet

Falu Gruva. Under rekordåren låg röken tät över hela Falun – ingen gruvdrift utan staden och bergsmanslandskapet runtomkring. 

Upplev på Sahlins Struts utanför Borlänge, det  är en vanlig bondgård med ovanliga djur.

Här får gruppen njuta av en härlig strutslunch innan gårdsvandring. På Sahlins hittar ni en mycket trevlig gårdsbutik så ett tips är att ta med kylväska!

ORNÄSSTUGAN & MURBOANNAS

1 dag

Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet och den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa.

Följ med på en guidad visning av Ornässtugan och hör mer om dess spännande historia.

Resan fortsätter vidare till Murboannas för lunch, ostprovning och shopping i gårdsbutiken. Ni får även höra historien om hur allt startade.

SVERIGES FULASTE STAD

1 dag

Vi börjar såklart resan med en bensträckare och fika längs vägen, vart stoppet är beror på var ni kommer från. Resan går vidare till Borlänge, Sveriges fulastes stad, detta ska Stadsarkitekt Arne Ludvigsson råda bot på. Under drygt en timme bjuds det på 4500 års arkitektur och stadsbyggnad. Vad är klassisk, gotisk och funktionalistisk arkitektur?

Lunchen avnjuter vi hos strutsarna på Sahlins Struts i utkanten av Borlänge innan vi rör oss vidare till Världsarvet Falu Koppargruva. Den Stora Stöten – En bussguidning runt det stora hål som bildades vid ett ras år 1687. 

SELMA LAGERLÖF & CARL LARSSON

1 dag

Välkommen hem till Selma Lagerlöf i Falun.

Verandadörren står på vid gavel och hallens panel är nymålad. Det murriga biblioteket är intakt ifrån tyngsta bok till finaste brevpress. Rummet kallar till trippande försiktighet, det känns att man petar i någons arbetsro när man kliver över tröskeln. Här skrev hon stora berättelser, bla skrev hon Nils Holgerssons resa när hon bodde i Dalarna.

Vid sjön Runn ligger Sjösidan och Villa Herdin, där får vi höra om grosshandlarvillans historia, Carl Larssons besök där och avnjuta en lunch med fantastisk utsikt över Runn.

Bussen rullar sedan vidare till Sundborn där vi guidas genom Carl Larsson-gården.

GAMLA BYN

1 dag

Följ med på en vandring genom Avestas äldsta stads del, med anor från 1600-talet. Vandra mellan de rödmålade arbetarlängorna och lyssna på guiderna som berättar om hur människor levt under nästan 400 år.

Efter lunch beger vi oss till Gruvkapellet i Garpenberg, det är unikt som det sista och enda bevarade i Sverige. Från början av 1600-talet, bevarat i sitt ursprungliga skick, men flyttats 150 m på grund av rasrisk.

Vi avslutar sedan med ett besök på Kolarbo Gård där vi fikar och handlar i den fina gårdsbutiken. Här säljs chokladpraliner, sylt, marmelad, te, dryck, chutneys, glögg m.m. Allt från gårdens egen produktion.

Svenska Kulturbilder

RUNN RUNT

1 dag

Runn är en sjö med många sevärdheter. Här finns minnesmärken från Gustav Vasas färder genom Dalarna. Vi besöker kungsladan i Rankhyttan, där Gustav fick agera bonddräng och tröska, och Ornäsloftet där Barbro Stigsdotter hjälpte Gustav fly via hemlighuset.
Kulturreservatet Staberg med bergsmansgård och barockträdgård är ett givet stopp på turen.
Andra intressanta platser är Torsångs kyrka, Birgittinerklostret och Vika kyrka, samt minst en växtplats för den unika Ornäsbjörken.

Stort fokus ligger såklart på den lokalodlade maten och de små gårdsbutikerna.

Glöm inte kylväskan.

FÖRFATTARE I SÖDRA DALARNA

1 dag

Här kommer ni att lära känna en rad framstående författare från södra Dalarna. NI kommer att möta Erik Axel Karlfeldt i Karlfeldtgården i Karlbo, Karl Larsson i By och Hedemoraförfattarna Kerstin Hed, Martin Koch och Paul Lundh (dessa tre bildade den så kallade ”Hedemoraparnassen”). Denna författargrupp samlades ofta i Lagmansgården i Hedemora där Martin Koch-rummet finns bevarat.

Turen fortsätter till Dan Anderssonmuseet i Ludvika och avslutas med besök i Torrbo där poeten Verner Aspenström levde.

Stort fokus ligger såklart på den lokalodlade maten och de små gårdsbutikerna.

Foto: Ulf Palm

DALARNAS KYRKOR SÖDRA DALARNA

1 dag

Dalarna har många sevärda kyrkor, och ni gör en kyrkotur som speglar historien. Starten är Stora Tuna kyrka som ligger i Dalarnas historiska huvudbygd och byggdes som domkyrka. Från Stora Tuna är det inte långt till Torsångs kyrka, troligen landskapets äldsta. Lunchen njuter ni av i vacka Torsång.

Falun tillhörde Torsångs socken tills bergsmännen byggde sin kyrka på 1300-talet, nuvarande Stora Kopparbergs kyrka som ni sedan besöker.

Det har funnits en kyrka i Sundborn sedan 1600-talet. Carl Larsson har präglat kyrkan vid en upprustning 1905, då han färgsatte och dekorerade hela kyrkan.

Denna websidan använder cookies. Genom att fortsätta accepterar du vår användning av cookies.